Stone Island: Carlo Rivetti & Massimo Osti

Stone Island: Carlo Rivetti & Massimo Osti


Stone Island: Carlo Rivetti & Massimo Osti

Carlo Rivetti staat als Creative director al jaren aan het roer van het merk Stone Island. Samen met de oprichter, Massiomo Osti, heeft hij het merk opgebouwd zoals we het vandaag de dag kennen; een merk met een cultuur van onderzoek, experimenten en het gebruik van verschillende materialen.

CARLO RIVETTI

Creative director Carlo Rivetti van Stone Island komt uit een familie met een lange geschiedenis in de kledingindustrie. Hij is geboren op 9 september in Lausanne in Zwitserland en studeerde Bedrijfskunde, Economie en Marketing aan de Luigi Bocconi University in Milaan. Altijd was hij bezig met kleding en aan het begin van 1980 begon Carlo rusteloos te worden in de wereld van de formele herenkleding. Hij zocht naar nieuwe uitdagingen in een wereld die hem meer aantrok, namelijk de meer tijdloze sportkleding. Toen ontdekte hij het merk C.P. Company, een bedrijf dat bekend stond in de kledingindustrie als innovatief en toonaangevend. C.P. Company stond toen onder leiding van Trabaldo Togna en Massimo Osti. Samen met zijn zus nam hij in 1993 het gehele bedrijf over. Het begin van Carlo Rivetti zijn avontuur. Hedendaags staat dit bedrijf bekend als ‘Sportswear Company’.

Stone Island is bijna bij toeval ontstaan door Massimo Osti. De designer van C.P. Company ontdekte en creëerde een speciale stof genaamd Tela Stella. Dit is een doek dat werd geïmpregneerd met diverse kleurpigmenten en het werd daarvoor vaak gebruikt om er vrachtwagenzeilen van te maken. Massimo Osti kon deze nieuwe stof echter niet goed kwijt in de huidige collectie van C.P. Company en besloot om een kleine collectie te creëren van slechts zeven jassen. Deze collectie verwees sterk naar de militaire stijl met de nu iconische badge op de linkermouw. Het kompas symboliseerde liefde voor de zee en een streven naar constant onderzoek: het merk Stone Island was geboren.

Rico Moda & Carlo Rivetti

Na tientallen jaren is Carlo Rivetti nog steeds de belangrijkste man achter Stone Island. Hij heeft de leiding over de operationele zaken rondom het merk, maar hij laat ook nog graag zijn stem horen in het hart van het team van designers. In 2017 nodigde Carlo Rivetti Rico Moda uit voor een rondleiding in Italië. Een unieke ervaring waar hij ons vertelde over zijn visie en die van Stone Island. Een kijkje achter de schermen in de fabriek, het hoofdkantoor en de showroom in Milaan.

Favoriete item: In een eerder gegeven interview vertelde Carlo Rivetti dat hij liever praat over het team dan over een enkel persoon. Hij zei: “Ik ben een vader van twee zonen en een dochter en ik hou van ze op dezelfde manier. Met mijn kleding is het precies hetzelfde. Ze hebben allemaal een verhaal en ze zijn allemaal bijzonder.’’ Een echte keuze heeft hij dus nooit verteld.

Meest favoriete materiaal: Carlo Rivetti is trots dat Stone Island een warmtegevoelige jas heeft gecreëerd met natuurlijk materiaal. ‘’Hier hebben we jarenlang aan gewerkt, de ervaring geëvolueerd en nieuwe technologieën geïntroduceerd. De ‘Ice Jacket Wool Blend’ is hier de wollen versie van. Ook hebben we de ‘Thermo Reactive 3D Knit’ geïntroduceerd, een dubbel gebreid wollen materiaal waarbij de openingen tussen de twee vlakken zijn opgevuld met een thermo-reactief polypropyleengaren dat opzwelt door de stomende hitte. Dit resulteert in een permanent donzig 3D-motief.’’

Inspiraties: “We worden geïnspireerd door alles”, aldus Carlo Rivetti. Ooit hebben ze zelfs een materiaal onderzocht en toegepast dat van origine was geproduceerd voor de filters van ovenkappen in de keuken.

MASSIMO OSTI

In de rijke geschiedenis van Carlo Rivetti komt Massimo Osti regelmatig voor. Meer dan logisch, want Massimo Osti en Stone Island zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Hij is de geestelijke vader van het merk. Geboren in Bologna in Italië werd hij al in zijn tienerjaren een grafisch ontwerper en was hij werkzaam in de reclamebranche. In het begin van de 70’s begon de carrière van Massimo Osti te verschuiven naar de kledingindustrie. Hij ontwierp een collectie T-shirts met verschillende prints. Hij was de pionier als het gaat om het gebruik van nieuwe productietechnieken, zoals het vierkleurenproces en silkscreen. Na het eerste succes werd hem gevraagd om een complete herencollectie te ontwerpen. Hij werd toen partner van het toenmalige bedrijf Chester Perry, dat nu beter bekend staat als C.P. Company.

Massimo Osti legde de basis voor een creatieve filosofie die volledig gebaseerd was op experimenten. Hij bedacht en ontwikkelde nieuwe afwerkingsprocessen en het gebruik van innovatieve materialen die ook resulteerden in een kledinglijn in 1982, ook wel bekend als Stone Island. Met de speciale stof Tela Stella, geïnspireerd door het vrachtwagenzeil, creëerde hij de eerste zeven jassen van dit nog steeds lopende avontuur. Deze revolutionaire doorbraak werd centraal in de keuzes van Stone Island. Het wassen met stenen creëerde een ‘gebruikte look’ met een extreme bestendigheid, tweetonig en de mogelijkheid om de stoffen om te keren. In 1983 verkocht Massimo Osti 50% van zijn aandelen in C.P. Company aan Carlo Rivetti, maar bleef wel president van het bedrijf.

Na deze geweldige start bleef Massimo Osti experimenteren met innovatieve stoffen en textiel. Hij produceerde unieke out-of-the-box stoffen waar nog geen enkele andere designer aan had gedacht. Osti liep minimaal tien jaar voor op de rest in de kledingindustrie. Zo ontwikkelde Stone Island thermische stoffen die zich aanpasten aan de temperatuur en nylon stoffen gelamineerd met honderden glazen stukjes om lichtreflecties te beïnvloeden. Deze eigenaardige manier van werken, gecombineerd met een sterke militaire identiteit bracht Stone Island naar de plek dat het vandaag staat, de top.

Favoriete item: Massimo Osti heeft hier nog nooit een duidelijk voorkeur over uitgesproken.

Meest favoriete materiaal: De ‘Heat Reactive technologie’ behoort tot het meest favoriete materiaal/techniek die Osti heeft ontwikkeld.

Inspiraties: Inspiratie haalt Massimo Osti uit materialen die bestendig zijn tegen de tijd.

Wil jij als echte Stone fan altijd op de hoogte zijn van de laatste Stone Island updates? Word dan lid van de Rico Club en vul Stone Island in als jouw favoriete merk. We delen dan de vetste nieuwtjes en nieuwste collecties van Stone Island met je!